Debaty
22/5/2018

Plánovaný summit v Koreji je bezvýznamný

Již dvacátý devátý díl besedního cyklu Besedy v Besedě se odehrál 21. května. Pozvání tentokrát přijali Jaromír Chlada, koreanista, Martin Klepetko, ředitel Odboru státu Asie a Pacifiku Ministerstva zahraničních věcí a Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

V rámci besedy byl především řešen plánovaný summit Severní Koreji a USA, který je dle Chlady pouze dalším v řadě a žádné velké změny nepřinese, jedná se o symbolické gesto, které přichází po vyhroceném období. I přesto, že má Severní Korea jaderné zbraně, ví Kim Čong-un, stejně jako představitelé ostatních států, že není skutečnou hrozbou. Šedivý za připravovaném jednání vidí povahu Trumpa, tedy jeho ješitnost a touhu všem ukázat, že on je ten mírotvůrce.

Chlada si myslí, že výsledkem summitu budou malé ústupky obou zúčastněných, např. snižování zbrojení ze strany Severní Koreji nebo omezení vojenských cvičení s Jižní Koreou ze strany USA.

Velká část debaty byla věnovaná sankcím, kterými je Severní Korea zatížena. Dle Klepetka se tyto sankce, i přes jejich výši, běžného (chudého) obyvatelstva nedotknou. Hladomor, který zachvátil Severní Koreu v 70. letech se jim podařilo překonat a současná ekonomika pohybující se na hraně šedé až černé, jim umožňuje přežít.

V rámci následné diskuze s publikem byla velká část otázek směřovaná k naší ambasádě v severokorejském Pchjongjangu. Dle Klepetka je velkou výhodou to, že i přesto, že nejsme sami schopni ovlivnit dění, přinášíme pro naše partnery nezkreslené informace, o tom, co se tam skutečně děje.