Debaty
27/2/2018

Čeká nás normalizace veřejnoprávních médií?

Minutou ticha za zesnulého slovenského novináře a jeho přítelkyni začala pondělní debata na téma „Svobodná veřejnoprávní média“, kterou jsme pořádali ve spolupráci s politickým institutem TOPAZ. Pozvání k diskuzi přijal Michal Jankovec, bývalý člen Rady České televize, Ivan Tesař, bývalý člen Rady Českého Rozhlasu a Janek Kroupa, investigativní novinář z Českého rozhlasu. Debatu moderoval Josef Šlerka.

Na otázku moderátora, jaký je rozdíl mezi veřejnoprávními a soukromými médii, odpověděl Jankovec, že soukromá média se přizpůsobují cílovým skupinám, které jsou pro ně nejvhodnější, což jim umožní především prodej reklam. Veřejnoprávní média na druhou stranu vytváří základní podmínky pro fungování demokracie. Dle Kroupy se musí jednotlivá média přizpůsobit věcem technického charakteru, ale práce žurnalisty je všude stejná.

Velká část debaty byla věnovaná kauze „Agrofert a Kroupa“. Kroupa popsal průběh zveřejňování zprávy, který je složitý a komplexní. Není možné, aby novinář přinesl článek editorovi a ten jej ihned zveřejnil. Vše je několikrát schvalováno a kontrolováno. Problém vznikl v okamžiku, kdy na zasedání Rady Českého rozhlasu jeden z členů usoudil, že je jeho zpráva neobjektivní a načasovaná, s čímž souhlasil i ředitel a zadal vypracování 3 analýz na tyto kauzy.

Dle hostů musí být vysílání Českého rozhlasu vyvážené jako celku. Analýzy, které byly zpracovány k této kauze zkoumaly vyváženost, ale ne to, zda je to pravda. Dle Tesaře Kodex Českého rozhlasu zakazuje Radě zasahovat do tvorby Českého rozhlasu, tedy i do tvorby zpravodajství. Spolu s vyvážeností je nutné brát ohled na veřejný zájem. Dle Jankovce musí být veřejnosti nabídnuty informace, což je zakotveno i v Listině základních práv a svobod.

Poslední část byla věnovaná dotazům z publika, které nejvíce směřovaly k dalšímu vývoji médií a tlakům na novináře. Hosté se shodli, že tyto tlaky tady vždy byly a budou, ale záleží na integritě samotného novináře, jak se s tím vyrovná.

 

V rámci diskuze jsme také natočili krátké vyjádření investigativního novináře Janka Kroupy ke smrti Jána Kuciaka.

Janek Kroupa k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

„Ti, kteří ten hrůzný a odporný čin provedli, musí zjistit, že neexistuje způsob, jakým můžou svobodu slova omezit.“