Debaty
1/2/2018

Nový (starý) prezident

První beseda letošního roku. O výsledcích prezidentských voleb diskutoval: politický komentátor Jindřich Šídlo, politolog Pavel Šaradín a sociolog Jan Hartl. Tentokrát netradičně v Opero, sdíleném prostoru pro práci a společenské akce. Moderátorka: Veronika Sedláčková. Debatu doprovázela jako vždy hudba dua Adams Emily ve složení Emilie Bauerová a Martin Adamovský.

Úvodem debaty byly stručně shrnuty výsledky voleb. Dle Jindřicha Šídla byla volba velmi dlouho napínavá a on sám respektuje lid, který promluvil. Výsledek, který je reprezentován jako rozdělení země, není dle něj úplně přesný, vždy tu byly dva tábory s rozdílnými názory.

Pavel Šaradín byl velmi překvapen vysokou volební účastí a dle něj rozhodlo o vítězství Zemana několik faktorů. Drahoš a jeho tým v posledních 14 dnech před druhým kolem nevystoupili s ničím novým, nepřidali žádné nové téma, dále razantní vstup Zemana do kampaně a jeho účast v debatách a efekt volby prezidenta, který mandát obhajuje. Dle Jana Hartla rozhodli o volebním výsledku lidé, kteří se o politiku nezajímají a rozhodli se jít volit na poslední chvíli, vlastně tak trochu omylem.

Jindřich Šídlo byl přesvědčen, že Zeman mandát obhájí, z Drahoše na něj nešel pocit vítěze. Jako příklad uvedl debatu na televizi Prima, která na něj sice působila jako „koncert skupiny Rammstein“, ale kandidát na prezidenta musí takové podmínky přijmout a postavit se jim, a ne si stěžovat.

Všichni hosté se shodli, že důvodem, proč se Zeman rozhodl obhajovat mandát, je nejenom jeho touha vidět znovu prohrát své oponenty a kritiky, ale také tlak lidí v jeho okolí. Problém, který Zeman přináší, je, že se snaží ze zastupitelské demokracie vytvořit v České republice poloprezidentský systém. Tábor, který reprezentuje Miloš Zeman, klade na demokracii zcela jiné nároky. V tom, že např. Tomio Okamura, předseda hnutí Svobody a přímé demokracie, seděl při prvním proslovu nově zvoleného prezidenta přímo za ním, můžeme vidět určitý symbol, jaké budou jeho další kroky.

Pavel Šaradín je přesvědčen, že Češi jsou jedním z nejvíce pasivních národů v Evropě, zajímáme se o politiku mnohem méně než ostatní národy a on si důvod této laxnosti nedokáže vysvětlit. Jindřich Šídlo si však myslí, že nejsme pasivní, např. v minulých komunálních volbách byly „vymeteny radnice“ a na základě preferenčních hlasů byly obsazeny novými tvářemi.

V rámci debaty byl také rozebírán vztah Andreje Babiše a Miloše Zemana. Diskutující se shodli, že se jedná pouze o účelové spojení, které nevydrží dlouho, především z důvodu rozdílných zájmů v zahraničí.

Závěrem lze říci, že dle diskutujících přichází náročná doba, ve které bude docházet ke snaze ovlivnit veřejnoprávní média, a nezbývá než doufat, že brzdy a pojistky, které máme zakotvené v našem systému, budou fungovat.