Debaty
15/11/2017

Konec právního státu v Polsku?

Desátá Brněnské kavárna. Téma: Co se (ne)děje v Polsku? Hosté: Vít Dostál a Luboš Palata. Moderátorka: Anežka Fuchsová. Místo a čas: Impact Hub, Brno, 13.listopad 2017. 

Pro pochopení vítězství Práva a spravedlnosti ve volbách v roce 2015 je nutné se podívat na to, co tomu předcházelo. Vít Dostál, ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky, řekl, že Právo a spravedlnost dokázalo využít všech chyb, které předchozí vláda učinila. Luboš Palata, redaktor zahraničí sekce MF Dnes, tvrdil, že rozpad současné politické scény v Polsku začal již v 90. letech a byl prohlouben „Smolenskou tragédií“. Dle něj se Právo a spravedlnost stále snaží přiživovat příběh o této tragédii. Právo a spravedlnost není pravicovou populistickou stranou. Předseda strany Kaczyński věří v to, co říká, chce odstranit vládnoucí elity, ale zároveň se snaží je snaží ovládnout, řekl Vít Dostál.

Hosté se shodli na tom, že současný vývoj v Polsku může vést ke zničení právního státu. I přesto, že stále pracují opoziční média a lidé nejsou vězněni za odlišné názory, než má vláda, je Polsko v současné době na hraně toho, co lze nazvat zastupitelskou demokracií.

Evropská unie se tomu snaží zabránit. Právní stát je základní podmínka, která musí v EU fungovat, ale není zde mnoho možností, jak Polsko k něčemu přinutit. Jedinou možností je pozastavit hlasovací právo v Radě EU, tedy vyvolat jednání dle článku 7 Lisabonské smlouvy, zda je v Polsku ohrožen právní stát.