Debaty
29/11/2017

Superženy

Pondělí 27.listopadu 2017. Debata s ženami, které jsou ve svých oborech absolutně nepřehlédnutelné byla náplní jedenáctého dílu Brněnské kavárny.

Debaty se zúčastnila Kateřina Falk, světově proslulá fyzička, která v současné době pracuje na projektu ELI Bamlines, Kateřina Šedá, česká umělkyně, která se specializuje na společenské dění a experimenty zaměřené na vyvedení lidí ze stereotypů. Posledním hostem byla Markéta Veselá, architekta, která založila Ateliér Maura.

Hosté diskutovaly o situaci, že je pro ženu mnohem náročnější vybudovat si kariéru v převážně mužských sektorech. Stále zde existují předsudky vůči ženám. Podle Šedé je, ale někdy výhodou být žena, lidé si ji snáze poslechnou. Veselá uvedla, že ve svém postavení vidí, že muži na stavbách mají k ženám stále nevhodné připomínky.

Velká část debaty byla zaměřena na kampaň „Metoo“, která v nedávné době ovládla sociální sítě. Podle Falk je dobré hovořit o tom, jak se muži chovají k ženám, protože ženy jsou obtěžovány muži a bojí se o tom mluvit.