Debaty
14/9/2017

Média přiživují teroristickou hrozbu?

Osmnáctá Beseda v Besedě. Název: Svět po 11. září. Hosté: Andor Šándor, Jan Charvát a Petr Klíma.  Místo a čas: Malostranská beseda v Praze, pondělí 11. září 2017. Moderátorka: Veronika Sedláčková. Debatu doprovázela hudba dua Adams Emily ve složení Emily Bauerová a Martin Adamovský.

Hosté se shodli, že svět se po 11. 9. 2001 změnil. Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, řekl, že v tomto období politici poprvé poslouchali zpravodajskou službu. Nedokázal říct, jak je to nyní, protože tam již nepracuje, ale z toho, co vidí, tak politici přehánějí svoje reakce, a to takovým způsobem jako by to byla reakce státu Izrael, a ne České republiky, která je 6. nejbezpečnější zemí světa.

Petr Klíma z Ministerstva vnitra souhlasil s Andorem Šándorem. Poskytl příklad letových kontrol, které se zpřísnili po 11.9. Řekl, že si není jistý, zda politici přehánějí, když mluví o teroristických hrozbách, a zdůraznil, že je to ovlivněno médii, kde je těžké najít správnou cestu, protože pozornost médií je přesně to, co teroristé chtějí. Na druhou stranu, kdyby média o této problematice vůbec nemluvila, způsobilo by to rozsáhlé konspirační teorie.

Jan Charvát, politolog, souhlasil, že se někteří politikové snaží obyvatelstvo vystrašit. Také vidí, že diskuze o teroristické hrozbě postrádá faktickou veřejnou debatu, která by prospěla lidem, aby dokázali identifikovat, co je skutečná hrozba. Zároveň zhodnotil, že politici, kteří se fotografují se zbraní jsou zbyteční, vysvětluje si to hlavně tím, že vyzbrojování obyvatel je populární téma.