Debaty
9/10/2017

Digitálu se není možné vyhnout

Dvacátá Beseda v Besedě. Název: Kdo se bojí digitální ekonomiky? Hosté: Jana Adamcová, Jan Klesla a Maria Staszkiewicz. Místo a čas: Malostranská beseda v Praze, pondělí 9. října 2017. Moderátorka: Veronika Sedláčková. Debata doprovázená hudbou dua Adams Emily ve složení Emilie Bauerová a Martin Adamovský.

Moderátorka Veronika Sedláčková zahájila besedu otázkou na podstatu digitální ekonomiky. Jana Adamcová, zakladatelka Institutu pro digitální ekonomiku, vysvětluje, že existují dvě různé teorie, každopádně je možné ji chápat v širším smyslu jako část ekonomiky, která pro své fungování potřebuje elektronická media.

Maria Staszkiewicz, výkonná ředitela ČEFTAS, dodává, že již není možné se digitálu vyhnout, neboť je velice rozšířený, kupříkladu v bankách. Jan Klesla, komentáor Hospodářských novin doplňuje, že bank sice používá digitální technologie, ale příliš o tom nemluví, protože lidé jsou hdoně podezřívaví vůči umělé inteligenci.

Všichni hosté se shodují na tom, že stát by měl zrychlit zavedení e-governemntu, aby byl vice efektivním. Jana Adamcová však z prozatímního postupu neviní pouze politiky, ale také elity z oblasti byznysu, které by v této oblasti měli být vice aktivní.