Debaty
14/12/2017

Češi nejsou ateisté

Dvacátá čtvrtá a poslední letošní beseda. O pozici náboženství v politice diskutují: ministr kultury Daniel Herman, politoložka Zora Hesová a sociolog a religionista David Václavík. Moderuje jako vždy Veronika Sedláčková.

David Václavík se domnívá, že české společnost je přesvědčena o tom, že náboženství a politika by neměly jít ruku v ruce. Skutečnost je ale jiná. Mnoho politiků má k náboženství blízko. Debatu o tomto tématu také ovlivňuje široce rozšířený mýtus, že Češi jsou ateisté. Podle Václavíka Češi věří, jen svou víru projevují svým (jiným) způsobem.

Politoložka Zora Hesová souhlasí s tím, že náboženství je v politice přítomno a poukazuje na zneužívání některých křesťanských hodnot. Lidé se podle ní obrací k těmto hodnotám  v případě, že sami věřící nejsou. Na to navazuje Daniel Herman s tím, že je někdy náboženská víra zaměňována za náboženskou netoleranci. Náboženství je podle něj přítomno v politice (kupříkladu ve vzdělávání či památkách). Domnívá se, že úplné oddělení náboženství a politiky možné není.

Všichni hosté se shodují na tom, že náboženství má v politice své místo, nicméně není úplně jasné, jaké. Měl by být nalezen nový koncept, který by našel místo náboženství v moderních světě, přičemž náboženští vůdci by měli být aktivní ve veřejné sféře.

Po otázkách z publika se diskuze přesouvá na neformální osobní bázi, kdy diváci hovoří s hosty osobně. Do toho hraje jazzové duo Adams Emily ve složení Martin Adamovský a Jan Techl. To bylo poslední akce IKDP roku 2017. Těšíme se na vás opět po Novém roce.