Konference a kulaté stoly
15/11/2017

Pronásledování křesťanů je horší než kdykoliv v minulosti

Institut pro křesťansko-demokratickou politiku se podílel na organizaci konference na téma Pronásledování křesťanů ve světě, která se konala dne 10. listopadu 2017 v Knihovně Václava Havla v Praze z iniciativy europoslance za KDU-ČSL/ELS Pavla Svobody. Cílem konference bylo nejen upozornit na situaci trpících křesťanů ve světě, ale i vyvolat širokou diskuzi v české společnosti.

Program konference byl rozdělen na dva panely – fakta a svědectví. V rámci prvního panelu promluvil zvláštní zmocněnec EU pro podporu svobody vyznání mimo země EU Ján Figeľ, John Pontifex, vedoucí tiskového oddělení Církve v nouzi (Aid to the Church in Need) a Kristina Koldinská z Komunity Sant’Egidio. V druhém panelu si přítomní mohli vyslechnout velmi silná svědectví tří křesťanů z krajin s extrémní mírou pronásledování: Timothyho ze Severní Koreje, P. Ziada Hilala ze Sýrie a českého humanitárního pracovníka Petra Jaška, který byl vězněn v Súdánu.

Na konferenci byl také prezentován nový dokument organizace Církev v nouzi „Pronásledovaní a zapomenutí? Zpráva o křesťanech utlačovaných pro svou víru 2015-2017“, který mapuje situaci ve všech zemích s vysokou mírou pronásledování. Podle dokumentu se stav za poslední dva roky dramaticky zhoršil.