Debaty
8/3/2017

Nespoléhat na svatý grál V4

Jubilejní desátá Beseda v Besedě. Téma: Quo vadis, střední Evropo? Hosté: Vít Dostál, Petr Kratochvíl, Tomáš Brolík. Místo a čas: Malostranská beseda v Praze, pondělí 6. března 2017. Moderátorka: Veronika Sedláčová. Debata doprovázená hudbou dua Adams Emily.

Z posledních článků časopisu The Economist jasně vyplývá, že nás (země V4) vnímá západ, jako jeden hlas říká ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl. Jestli chceme tuto situaci změnit, je potřeba začít u tématu migrační krize, neboť náš postoj k ní zapříčinil, že nás naši západní partneři tak vnímají, dodává ředitel Výzkumného centra AMO Vít Dostál. Aby nás západ mohl začít vnímat jinak, musíme se sami začít jinak chovat, přitakává Tomáš Brolík z časopisu Respekt.

Je možné, že to, že nás západ vnímá stejně i v míře demokratického deficitu, nakonec povede ke skutečnému úpadku demokracie u nás? „Záleží to na nás,“ odpovídá Vít Dostál, potvrdili bychom tím ale západu, že jeho zjednodušené vnímání střední Evropy je vlastně odpovídající.

Tomáš Brolík dodává, že lze jen těžko odhadnout, jak se věci vyvinou. Eskalace problémů může být rychlá a udává příklad ústavního soudu, který lze dle jeho slov paralyzovat velice jednoduše. To se může ukázat problematickým v době, kdy nevíme, co si o roli ústavního soudu, ale i třeba o EU myslí jedna z nejsilnějších stran v ČR.

Dokázali jsme ze spojení ve visegrádské čtyřce něco získat? Ano, před vstupem do Evropské unie jsme byli úspěšní v koordinaci společné pozice a v podpoře východní politiky, v současné době se nám nic podobného nevede, říká Petr Kratochvíl. Podle něj by bylo řešením přemýšlet o větší flexibilitě, spolupracovat se státy V4 v těch oblastech, kde existují společné zájmy, ale „nespoléhat na svatý grál V4“.

Měli bychom spíše dát přednost Německu? Ptá se moderátorka Veronika Sedláčková. Ano, spolupráce s Německem rozhodně dává smysl, říká Tomáš Brolík. Vít Dostál by oba partnery zkombinoval. „Moje odpověď je i V4 i Německo.“ Před parlamentními volbami však žádná ze stran pravděpodobně výrazný obrat k Německu neohlásí.

Na otázku, čí hlas je z V4 slyšet nejvíce, odpovídá Petr Kratochvíl, že v současné době jsou jako hlasy vyjadřující názor V4 vnímáni Kaczynski s Viktorem Orbánem. Orbán byl však se svými názory až do roku 2015 vnímán spíše jako trpěná součást aliance. To se změnilo po polských parlamentních volbách.

To zaznělo v Malostranské besedě na desátém díle besedního cyklu, který pořádá Institut pro křesťansko-demokratickou politiku společně a Nadací Hannse Seidela. Večerem hudbou doprovázelo duo Adams Emily ve složení Emilie Bauerová a Martin Adamovský.