Debaty
22/11/2016

Trumpová velvyslankyní v ČR? Nic strašného by se nestalo

Malostranská beseda, 21. listopadu 2016. Jiří Pehe, Václav Hampl, Tomáš Lindner. Téma: Svět po Obamovi, svět před volbami. Moderuje Veronika Sedláčková. Hrají Adams Emily.

Svět po Obamovi je plný otazníků, protože Trump se špatně čte. V tom panuje mezi hosty shoda. Politolog a komentátor Jiří Pehe formuluje důvody k obavám. „Kdyby Trump splnil jen polovinu toho, co řekl, ohrozí to svět.“ Nebo: „Vezměte si, kolik lží mu americká veřejnost zbaštila. Na internetu se nediskutuje, lži se valí internetem, lidé se na internetu často jen utvrzují ve svých názorech. Jsme v nebezpečné fázi vývoje demokracie.“ Nebo: „Amerika je posedlá virtuální kulturou. Trump v kampani vystupoval jako postava z komiksu.“ Na otázku, zda Miloš Zeman je český Trump, Jiří Pehe odpovídá: „On by rád, ale není. Nemá reálné pravomoci. Nemůže dělat ani setinu toho, co by mohl dělat Trump. Větším nebezpečím než Miloš Zeman je Andrej Babiš. Pokud by jako premiér vládl třeba s komunisty nebo s Úsvitem, bylo by to nebezpečí pro českou demokracii.“

Senátor Václav Hampl v diskusi vystupuje jako – jeho vlastními slovy – patologický optimista. „Doufám, že Trumpův tým Trumpa ustojí. Volbu viceprezidenta vidím jako plus.“ Na otázku, zda Trump nepovzbudí populisty jinde ve světě, říká: „Myslím, že Trumpa z nárůstu populismu vinit nemůžeme. Zvolení Trumpa bych viděl jako symptom toho, že svět se přiklání k jednoduchým řešením.“ Další otázka z publika: „Paní Trumpová projevila zájem být velvyslankyní v České republice. Co by to znamenalo?“ Václav Hampl: „Před lety jsem měl možnost se s ní sejít. Byl to politicky neutrální rozhovor. Příjemný rozhovor. Paní Trumpová je chytrá, znalá žena, Česko má nepochybně ráda. Asi bych neplédoval pro to, aby se podle tohoto klíče obsazovaly posty velvyslanců, ale v jejím případě bych neviděl problém.“ Jiří Pehe souhlasí: „Nic strašného by se nestalo.“

Co čeká po zvolení Trumpa Evropu? „Evropa si neuvědomuje svoji sílu, je to více mentální problém než finanční. Mentální probuzení v Evropě je důležitější než investice do zbraní,“ tvrdí redaktor týdeníku Respekt Tomáš Lindner. Má ve volbách ve Francii šanci zvítězit Marine Le Penová? Tomáš Lindner: „Po zkušenosti s Trumpem nebude samozřejmostí, že se proti Le Penové spojí umírněná levice a umírněná pravice. Ale nevěřím, že Le Penová zvítězí.“ Zatímco moderátorka předává hostům malé dárečky (sklenice medu z kokořínských lesů s vinětou „užijme si života, než nám ho Trump osladí“), zaplněná videokavárna Malostranské besedy tleská hostům. Jazzík na odchodnou. Takový byl v pořadí třetí díl cyklu Besed v Besedě pořádaný Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku a Nadací Hannse Seidela.

Čtvrtý díl se uskuteční za 14 dní, v pondělí 5. prosince. Na ekologickou notečku přijdou diskutovat Marek Orko Vácha, Vojtěch Kotecký a Roman Joch. Možná dorazí i Mikuláš.