Debaty
8/11/2016

Mediální krajinu ničí nedůvěra mezi čtenářem a novinářem

„Před deseti lety vám nespokojený čtenář napsal, že se mu nelíbí váš čtvrtý řádek vpravo dole, dnes vám rovnou napíše, že jste pitomec,“ řekl komentátor Hospodářských novin Petr Fischer v diskusi na téma Sedmého listopadu o stavu českých médií. Podle něho stojí právě nedůvěra ve vztahu čtenář-novinář za krizí českých médií. Novinář a spisovatel Karel Hvížďala vidí příčinu „poškozené mediální krajiny“ v míchání seriózních novin a bulváru, ve vlastnictví vlivných médií několika miliardáři a v tom, že veřejnoprávní média nejsou veřejnoprávní. „Nesplňují západoevropské standardy,“ uvedl v druhém dílu cyklu Beseda v Besedě.

Podle Karla Hvížďaly jsou hlubší příčiny úpadku české mediální scény v tom, že se lidé soustřeďují pouze na ekonomická témata. „Snižuje se povědomost v takových oblastech, jako je filosofie, náboženství nebo historie, a lidé se koncentrují především na ekonomii. Tím se stávají manipulovatelnějšími,“ prohlásil během diskuse, kterou v Malostranské besedě pořádal Institut pro křesťansko-demokratickou politiku spolu s Nadací Hannse Seidela.

Přišla řeč i na Andreje Babiše. „Víte, Bloombergovi také patří Bloomberg News, agentura atd., ale nikdy nerozhodoval o federálních zákonech. Není možné, aby ten, kdo kontroluje přísun dotací, je zároveň dostával. Je na premiérovi, aby se takového člověka zbavil,“ prohlásil Karel Hvížďala. Petr Fischer zmínil, že má v Lidových novinách spoustu kamarádů a ví, že se s otázkou současného vlastníka listu vyrovnávají. Jak uvedl, ti novináři se snaží dělat svou práci co nejlépe a hlídají si hranici, za kterou by už nešli.

Podle přítomného publicisty Jiřího Zajíce nastal zvrat důvěry lidí v média v roce 2013. „Myslíte, že to může souviset s tím, že se tehdy většina velkých listů tak angažovala ve prospěch Karla Schwarzenberga, až to přepískla?“ zeptal se hostů. Karel Hvížďala oponoval: „Noviny byly hodně poškozené už dříve, dělo se to od roku 2009, faktorů tam asi bude víc.“ Petr Fischer vidí kořeny ještě hlouběji v minulosti. „To drolení začalo roku 1996. První bod zlomu nastal ve chvíli, kdy si lidi přečetli jeden den chválu Klause a druhý den jeho kritiku.“

Jak z toho ven? Petr Fischer vidí cestu v soustavné profesionální práci novinářů, která obnoví důvěru ve vztahu čtenář-novinář. Karel Hvížďala v kvalitním vzdělávání, které lidem pomůže lépe rozlišovat jednotlivé mediální výstupy.

Třetí host večera sociolog a odborník na komunikační prostředky Jaromír Volek bohužel nedorazil. Na vině byla ucpaná komunikační tepna mezi Brnem a Prahou. „Omlouvám se, ale už skoro dvě hodiny stojím v koloně. Já tušil, že to dnešní datum pro mě bude smolné,“ napsal do Malostranské besedy v průběhu diskuse.

Stejně jako před čtrnácti dny zpestřilo i 7. 11. mluvené slovo slovem zpívaným duo Adams Emily. Jeho jazzové melodie by měly zaplnit videokavárnu Malostranské besedy i za čtrnáct dnů, 21. listopadu, v rámci dalšího dílu Besed v Besedě, tentokrát na téma: Svět po Obamovi, svět před volbami.