Debaty
4/11/2016

Bavme se spolu, shodují se předsedové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL

Mají-li strany od středu napravo získat voliče, kteří v minulých sněmovních volbách dali hlasy těžko identifikovatelným hnutím, je třeba, aby samy působily věrohodně a dokázaly se spolu bavit. Shodli se v tom předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na konferenci Budoucnost pravicové politiky, která se 3. 11. 2016 konala v Galerii Louvre v Praze.

Rozdíly panují v názoru na míru spolupráce těchto stran. Zatímco předseda TOP 09 Miroslav Kalousek navrhuje, aby strany od středu napravo vytvořily před sněmovními volbami společný blok, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si nemyslí, že je takové spojení nutné. Za zásadní považuje sebereflexi těchto stran a nový styl komunikace. Předseda ODS Petr Fiala se Kalouskovu návrhu nebrání. „Jsme připraveni diskutovat o užší spolupráci s našimi partnery od středu napravo,“ řekl v zaplněném Velkém sále Galerie Louvre.

Předseda ODS si umí představit úzkou spolupráci těchto tří stran i před prezidentskými volbami. „Myslím, že má smysl uvažovat o společném prezidentském kandidátovi,“ prohlásil. To však nepovažuje za realizovatelné Pavel Bělobrádek. Jak uvedl, dvacet procent lidí by proti takovému kandidátovi bylo proto, že ho podporují „černoprdelníci“, dvacet procent kvůli Miroslavu Kalouskovi a další kvůli tomu, že „nikdy nebudou volit ODS“. Miroslav Kalousek si přesto myslí, že o možnosti předvolebního spojení stran a společného prezidentského kandidáta má smysl diskutovat. „Můžeme si dnes dovolit o té variantě nemluvit?“ řekl.

V bloku o budoucnosti Schengenského prostoru vystoupili Vít Novotný z Wilfried Martens Centre for European Studies, poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 Luděk Niedermayer, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a bezpečnostní expert ODS Martin Červíček. V bloku o schopnosti konzervativní politiky vypořádat se s populistickými stranami diskutovali Nico Lange z Konrad-Adenauer-Stiftung, místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík, místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředseda ODS Martin Kupka.

Institut pro křesťansko-demokratickou politiku děkuje za milou spolupráci při organizování konference těmto partnerům: TOPAZ, CEVRO, Wilfried Martens Centre for European Studies a Konrad-Adenauer-Stiftung.