Politické „disrupce“

Rozšířil se nám tu takový nešvar, takové sprosté slovíčko… (Pelíšky)

Před pár lety se objevilo podivné slovo disrupce. Americký profesor Clayton Christensen to slovo poprvé použil pro narušování zaběhaných myšlenkových pořádků a postupů v byznysu a technologiích.

Dnes je slovo disrupce v módě, protože pojmenovalo stav, který nastal s příchodem internetu. Revoluce v distribuci informací změnila vlastnické vztahy a modely chování v médiích, bankách, vývojových pracovištích, v zábavním průmyslu. Nesmírně demokratický přístup k jakémukoliv zdroji informací bez institucionalizované kontroly vytvořil reálnou UTOPII, stát, ve kterém neplatí pravidla „staré doby“. Disrupce je síla, která ničí zavedené standarty, postupy, myšlení a nahrazuje je plebejsky překvapivými, novými, levnými schématy bez hierarchie a záruky. Někdy je to dobře, někdy moc špatně – ale vždy je to nezměnitelné. Bohužel. Pamatuji dobu, kdy byly nejmocnějšími entitami světa banky. Pak je koncem devadesátých let odstavili ze hry telekomunikační distributoři a operátoři. Dnes místa těchto starých a nepružných mastodontů zaujímají malé lodě jako v bitvě u Salamíny. Těm se začalo říkat disruptoři.

Drahé a neschopné bankovnictví, které složitě a dlouho za velké peníze a s poplatky a kurzovními převody převádí peníze po světě, nahradil estonský startup TransferWise. Původně malá aplikace, dnes miliardová firma se sídlem v Londýně. Za převod peněz z Čech do Kanady si řeknou zlomek toho, co Česká spořitelna a dopraví Vám peníze na účet za polovinu času než velká banka. Hotelové sítě rodiny Hilton kolabují, protože plebejci i střední stav celého světa používají mobilní aplikaci AirBnb. Televizním stanicím vytřel zrak Netflix – dnes celosvětový poskytovatel zábavního obsahu po internetu. Za babku, samozřejmě. Taxislužbu torpéduje UBER. Kvalitní žurnalistiku nahradily přihlouplé neověřené informační směsky polovzdělanců, spiklenecké teorie ruské propagandy – ta stojí Rusy krvavé peníze, ale nekupte to, když vám pak budou patřit miliony pasivních mozků s volebním právem…, a sdílené sítě fotek zadarmo zničily společně s chytrými mobily cenu práce mistrů fotografů. Skype, Messenger a Facetime volají za půldarma po celém světě a operátoři se bud´ přizpůsobí nebo mají Smolíček Pacholíček.

Google Maps navigace dovedla miliony Afričanů napříč nehostinným územím jejich kontinentu až na okraj Severní Afriky, kde čekají na smrt nebo cestu do Evropy. Ruská propaganda na malých podceňovaných serverech a nikým neověřované lži ruských kamarádíčků mezi brexitáři dovedly velmoc, jako je Británie, na pokraj politické smrti. Twitter zahájil a rozšířil Arabské jaro, aby posléze sloužil jako hlavní náborové médium Islámského státu. Velmi disruptivní. Erdogan oklamal přes FaceTime celý svět, když předstíral, že je bez spojení a bez spojenců. Na zprávy z Twitteru o tom, že žádal o azyl v Německu, naletěly i renomované politické think-tanky.

Disrupce jsou motorem změn, které se pokoušejí ve svých starých a nepružných organismech zavádět banky nebo staří telekomunikační operátoři, aby přežili start století – často myslím, že marně. Disrupce nám zvěstují dobu, kdy větší cenu než peníze má mobilita, bezpečnost a schopnost rychlé adaptace na cokoliv. Tradiční konzervativní organismy budou v tomto prostředí mřít jako komáři v repelentu. A to je veliká škoda, protože spolu s nimi hrozí odejít i jejich hodnoty – úcta k životu, paměť předků, vztah k půdě, respekt k druhým, kvalita práce, důvěra a …smějte se nebo ne, konzervativní vztah k Bohu. Žádná rychlá dávka New Age, holotropní dýchání, nebo nacionální imitace současného pravoslaví. Myslím ten starý dobrý klidný Duch, který vrací naději těm, kteří se nepřizpůsobí.

Disruptivní svět dělá lidi nervózní. Strach plodí agresivní chování a produkuje útěky ke starým schématům, která v genetické paměti uvízla (Alláhu Akbar! Nic než národ! Čechy Čechům! Vlastenci semkněme se – nebo přimkněme se, jako obvykle, že). Disruptivní svět nám říká, že NIC NENÍ PO TÉTO SEZÓNĚ JISTÉ. Lidská bytost ale jistoty potřebuje. Dříve byly jistoty posilovány a vytvářeny náboženskými rituály. Nová lednička ani apka z Appstoru ovšem žádné jistoty neposkytne. Moderní člověk prožívá své strachy sám.

 

[team_member description=““ social=““ link_element=“both“ color=“Accent-Color“ image_url=“http://www.ikdp.cz/wp-content/uploads/2016/08/Alvarova_foto.jpg“ name=“Alexandra Alvarová“ job_position=“spolupracovnice IKDP, publicistka, Vancouver“ link_url=“http://www.ikdp.cz/?cat=53″]